Maymun çiçeği döküntüsü alerjik döküntü ile karışır mı?

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Kovid-19 pandemisine henüz tam olarak veda edememişken dünyanın bazı bölgelerinde yeni bir küresel salgın olarak maymunçiçeği hastalığıçıktı. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalık bir DNA virüsü olan monkeypox virüsü ile bulaşıyor. İngiltere, Kuzey Amerika, Avustralya’da ve Avrupa Birliği ülkelerinde 340 civarı hastanın rapor edilmesi üzerine hastalık salgın olarak kabul edildi. Dünya Sağlık Örgütü, endemik (belirli bir bölgeye özgü) olmayan ülkelerde yaşayan 92 hastanın laboratuvar olarak doğrulandığını, 28 hastanın ise henüz araştırılmakta olduğunu bildirdi.

Afrika dışında ilk kez bu sıklıkta görülüyor

Monkeypox virüsünün neden olduğu bu hastalık 1958’de maymunlarda, 1970’te ise insanlarda tanımlandı. O günden bu yana Kongo, orta ve batı Afrika’da endemik olarak bulunuyordu. Günümüzde ise farklı olarak Afrika dışında ilk kez bu sıklıkta görülüyor, insandan insana geçebiliyor ve hastaların çoğunun Afrika ülkelerine yapılan seyahatlerle hiçbir ilgisi yok. Ölüm oranı ise Afrika’da verilerin ışığında yüzde 1-10 olarak bildiriliyor. Çiçek aşısının %85 etkinlik oranıyla maymun çiçeği virüsüne karşı koruyucu olduğu bilinmekte. Salgının ortaya çıkmasında çiçek aşısının artık uygulanmaması, ormanların azalması, iklim veya demografik değişiklik gibi faktörler suçlanıyor.

Kuluçka süresi 7 ila 14 gün ancak 5-21 gün arasında değişebiliyor

Maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığını aktaranTürkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, “Maymun çiçeği virüsü insandan insana soluk havasındaki damlacıklar ve hastanın deri lezyonlarına doğrudan temas ile bulaşıyor. Cinsel ilişki sırasında vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla da bulaşabildiği biliniyor. Bulaştıktan sonra hastalığın ortaya çıkması yani kuluçka süresi 7-14 gün ancak 5-21 gün arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

Maymun çiçeğinin alerjik döküntülerden ayırabilecek belirtilerine dikkat çeken Prof.Dr. Demet Canşu açıklamayı yaptı:

Alıntı Metni

Engelsiz Yaşam İçin TIKLA

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber