Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet)
Hamilelik bazı kadınlarda yüksek kan şekeri seviyesini geliştirir. Bu durum gestasyonel diyabetes mellitus (G.D.M) olarak bilinir.
Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın
Hamilelik sırasında bazı kadınlar yüksek kan şekeri seviyesi geliştirir. Bu durum gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) veya gestasyonel diyabet olarak bilinir. Gestasyonel diyabet tipik olarak gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında gelişir. Aradiginhersey.com olarak bu konu hakkında size detayları aktaracağız. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre gebeliklerin yüzde 10’unda meydana geldiği tahmin edilmektedir. Hamile iken gestasyonel diyabet geliştirirseniz bu, hamileliğinizden önce şeker hastalığınız olduğu veya daha sonra olacağı anlamına gelmez. Ancak, gestasyonel diyabet gelecekte tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.
Gestasyonel diyabetin belirtileri nelerdir?
Gestasyonel diyabetin semptomlara neden olması nadirdir. Belirti yaşarsanız muhtemelen hafif olacaktır. Belirtiler şunları içerebilir:
- Tükenmişlik sendromu
- Bulanık görme
- Aşırı susuzluk
- Aşırı idrara çıkma ihtiyacı
- Horlama
Gestasyonel diyabete ne sebep olur?
Gestasyonel diyabetin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, hormonlar muhtemelen bir rol oynamaktadır. Hamile iken vücudunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha fazla miktarda hormon üretir:
- İnsan plasental laktojeni
- İnsülin direncini artıran hormonlar
Bu hormonlar plasentanızı etkiler ve hamileliği sürdürmenize yardımcı olur. Zaman ile vücudunuzdaki bu hormonların miktarı artar. Vücudunuzu kan şekerinizi düzenleyen hormon olan insüline karşı dirençli hale getirmeye başlayabilirler. İnsülin, glikozun kanınızdan enerji için kullanıldığı hücrelerinize taşınmasına yardımcı olur. Hamilelikte, vücudunuz doğal olarak biraz insüline dirençli hale gelir. Böylece, kan dolaşımınızda bebeğe geçmek için daha fazla glikoz bulunur. İnsülin direnci çok güçlü hale gelir ise kan şekeri seviyesi anormal şekilde yükselebilir. Bu gestasyonel diyabete neden olabilir.