Diz Yaralanmaları ve İlk Yardım
Birçok insanın başına gelebilen diz yaralanmaları malumunuz üzere çok ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir. Bu yazımızda bu konu hakkında tavsiyeler ve bilgilendirici konuları ele aldık. Garip ve aniden yapılan hareketler, düşmeler ve çarpışmalar, ani bükülmeler, aşırı güç veya aşırı zorlama, diz ekleminde ve onu destekleyen yapılarda çeşitli yaralanmalara neden olabilir.
Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın
Birçok insanın başına gelebilen diz yaralanmaları malumunuz üzere çok ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir. Bu yazımızda bu konu hakkında tavsiyeler ve bilgilendirici konuları ele aldık.
Garip ve aniden yapılan hareketler, düşmeler ve çarpışmalar, ani bükülmeler, aşırı güç veya aşırı zorlama, diz ekleminde ve onu destekleyen yapılarda çeşitli yaralanmalara neden olabilir. Yaygın diz yaralanmaları arasında bağ, tendon ve kıkırdak yırtıkları ve patello-femoral ağrı sendromu bulunur.
Herhangi bir diz yaralanması için acil tıbbi müdahale, tam iyileşme şansını artırır. Tedavi seçenekleri fizyoterapi, artroskopik cerrahi ve açık cerrahiyi içerir.
Diz yapısı nasıldır?
Diz, uyluk kemiği ile kaval kemikleri arasında yer alan menteşeli bir eklemdir. Uyluğun ön tarafındaki kasların kasılması bacağı düzleştirirken, uyluğun arkasındaki kasların kasılması bacağın dizde bükülmesine izin verir.
Diz ekleminin ön tarafında, diz kapağı veya patella, femurun alt ucundaki bir oluğa oturur. Eklem, diz eklemi arasına oturan ek kıkırdaklarla her iki tarafta daha da desteklenir. Kemikler, ligament adı verilen sert bağ dokusu bantları tarafından yerinde tutulur. Tüm eklem, bir zarla kaplanmış ve kayganlaştırıcı sıvı ile doldurulmuş sert bir kapsülün içine yerleştirilmiştir.
Bağ burkulmaları
Diz eklemi, ligament adı verilen sert bağ dokusu bantları tarafından bir arada tutulur. Genellikle tekrar tekrar atlama veya koşarken hızlı durmanın neden olduğu diz ekleminde ani bükülmeler veya aşırı kuvvet, bağları kapasitelerinin ötesinde gerebilir. Yırtık bağlar diz içine kalabilir ve tipik olarak şişme, ağrı ve eklem gevşekliğine neden olabilir. Eklemin merkezinde yer alan ön çapraz bağ (ÖÇB), yaygın olarak yaralanan diz bağıdır. Rüptüre bir ACL kendi kendine iyileşmez ve rekonstrüktif cerrahi gerektirebilir.
Tendon
Kaslar tendonlarla eklemlere sabitlenir. Aşırı gerilmiş tendonlar yırtılabilir ve kanayabilir, ancak bu yaralanmalar ameliyata gerek kalmadan kendiliğinden iyileşme eğilimindedir.
Kıkırdak
Diz eklemi, yarım ay kıkırdakları adı verilen ek kıkırdak şeritleri ile her iki taraftan desteklenir. En yaygın diz yaralanmalarından biri yırtık veya bölünmüş bir menisküstür. Özellikle ağırlık taşıma egzersizi sırasında şiddetli darbe veya bükülme bu kıkırdağı yırtabilir. Menisküs yırtıkları yaşlılarda da aşınma ve yıpranma nedeniyle ortaya çıkabilir. Semptomlar şişlik, ağrı ve bacağı düzeltememeyi içerir. Hasarlı kıkırdak, herhangi bir eklem dengesizliğine neden olmadan cerrahi olarak kesilebilir veya hatta çıkarılabilir.
Patello-femoral ağrı sendromu
Patello-femoral ağrı sendromu, diz kapağının arkasında hissedilen ağrı ile karakterizedir. Çömelme, yokuşlarda veya merdivenlerden inip çıkmak veya uzun süre hareketsiz oturmak ağrıyı şiddetlendirebilir. Olağan neden, diz bükülüp düzleştiği için diz kapağının anormal hareketidir. Bu, diz kapağının arkasındaki kıkırdağın aşınmasına ve yırtılmasına neden olabilir. Kas gücündeki dengesizlikler, sıkı kaslar ve alt ekstremitenin yapısal anormallikleri soruna katkıda bulunabilir. Ağrı genellikle zamanla yavaş yavaş gelir.
Diz yaralanmaları için ilk yardım nasıl yapılır?
Yaralı bir dizde ilk yardım tedavisi için öneriler şunları içerir:
- Aktivitenizi derhal durdurun. Acıyı azaltmaya çalışın.
- İlk önce eklemi dinlendirin.
- Her iki saatte bir 15 dakika uygulanan buz torbaları ile ağrı, şişlik ve iç kanamayı azaltın.
- Dizi sıkıca sarın ve sargıyı alt bacağın altına doğru uzatın.
- Yaralı bacağınızı kaldırın.
- Ekleme ısı uygulamayın.
- Kanamayı ve şişmeyi teşvik ettiği için alkolden ve zararlı şeylerden kaçının.
- Ekleme masaj yapmayın, çünkü bu kanamayı ve şişmeyi teşvik eder.
Diz yaralanmaları için profesyonel yardım alın
Hafif diz yaralanmaları kendi kendine iyileşebilir, ancak tüm yaralanmalar bir doktor veya fizyoterapist tarafından kontrol ve teşhis edilmelidir. Kalıcı diz ağrısı profesyonel yardıma ihtiyaç duyar. Herhangi bir diz yaralanması için acil tıbbi müdahale, tam iyileşme şansını artırır.
Tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Aspirasyon – diz eklemi aşırı derecede şişmişse, doktor sıvının bir kısmını ince bir iğne ile çekerek basıncı serbest bırakabilir.
- Fizyoterapi – ağrıyı azaltmak için teknikler, diz kapağı bantlama, artan hareketlilik ve güç için egzersizler ve ilgili rehabilitasyon teknikleri dahil.
- Artroskopik cerrahi – veya küçük kesikler (kesikler) yoluyla ince aletler sokularak diz ameliyatının gerçekleştirildiği ‘anahtar deliği’ ameliyatı. Kıkırdak yırtıkları sıklıkla artroskopik cerrahi ile tedavi edilir.
- Açık cerrahi – yaralanmalar daha şiddetli olduğunda ve onarım için tüm eklemin açık bırakılması gerektiğinde elzemdir.
Diz yaralanmalarını önlemek için
Aşağıdaki durumlarda diz yaralanmalarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz:
- Spor veya aktivitenizin hareketlerinden nazikçe geçerek ve kasları gererek eklemleri ve kasları ısıtın.
- Uygun ayakkabı giyin.
- Ani sarsıcı hareketlerden kaçının.
- Yön değiştirirken dizlerinizi bükmek yerine ayak parmaklarınızı açmaya çalışın.
- Hafif, kolay ve uzun süreli esneme hareketleri yaparak egzersizden sonra serinleyin.
- Zamanla yavaş yavaş bir egzersiz programı oluşturun.
Bütün bu uyarıları dikkate alırsanız. sizlerde diz yaralanmalarından ve sakatlıklarından kendinizi koruyabilirsiniz.
Aradığın Herşey Bilgi Deposu