Bebeğiniz kilo alamıyorsa nedeni besin alerjisi olabilir

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Besin alerjileri, bağışıklık sistemimizin besinlere karşı anormal bir yanıt vermesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Belirtileri ise tek bir organda veya deri, bağırsak sistemi gibi birkaç organ sisteminde görülebiliyor. Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan en önemli sorunların başında gelen besin alerjileri, bazen bebekliğin ilk aylarında henüz ek gıda başlamadan, bazen de ek gıdaya başlar başlamaz belirti veriyor. Ailelerinde alerji öyküsü bulunan bebeklerin normalden 2-4 kat daha fazla alerji riski bulunduğunu belirtenÇocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji UzmanıProf. Dr. Ü. Ayfer Yükselen, besin alerjilerinden en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı:

Alıntı Metni


Besin alerjisinin tanısı nasıl konur?

Besin alerjilerinde tanı geciktiğinde büyüme ve gelişme geriliği ortaya çıkabiliyor. Bazen yanlış tanı ile bazı çocuklar uzun süre gereksiz diyetler uygulamak zorunda da kalabiliyor. Prof. Dr. Yükselen, bu çerçevede hasta öyküsünün çok önemli olduğunu hatırlattı: “Tüketilen besinin içeriği ve miktarı, belirtilerin ortaya çıkış ve düzelme zamanı, daha önceden ve daha sonra benzer reaksiyonların olup olmadığı, belirtilerin özellikleri (fotoğraflamak işe yarayabilir) iyi bilinmeli. Öyküden edinilen bilgiye göre, alerjenler seçilerek çocuk alerji uzmanı tarafından uygulanacak deri prik testleri tanıda yardımcı olabilir. Deri testleri hayatın ilk gününden itibaren her yaş grubunda yapılabilir. Serumda besine özgün IgE bakılması da tanıya yardımcı olabilir, ancak deri prik testine göre klinik değeri daha düşüktür. Besin alerjilerinde bazen tanı; deri testi ve/veya serumda besine özgü IgE ölçümü ile konamayabilir. Bu bilgiler ışığında şüpheli besinler için eliminasyon ve ardından da yükleme testleri yapılabilir.”

Çocuklarda besin alerjisi düzelebilir

Besin alerjilerinde kanıtlanmış bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastanın alerjik olduğu besin veürünlerinden kaçınması reaksiyonları önlemenin tek yolu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yükselen, ancak bu diyet süreçlerinin, hem anne hem de bebeğe ağır bir fiziksel ve psikolojik yük olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Yükselen, bu nedenle hem annenin hem de hızlı büyüme çağındaki bebeğin besin gereksinimlerini hastaya özgü ayarlayıp düzenlemenin, bebeğin bu süreçte büyüme ve gelişmesini yakından takip etmenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda besin alerjilerinin düzelme ihtimali olduğunu hatırlatanProf. Dr. Yükselen,“Süt, yumurta, buğday ve soya alerjileri yıllar içinde çoğunlukla düzelir. Buna karşılık kuruyemiş, balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjilerinin kalıcı olma ihtimali daha fazladır. Bu yüzden belli aralarla hastalar değerlendirilmeli, yükleme testi yapılarak düzelip düzelmediği takip edilmeli” dedi.

Engelsiz Yaşam İçin TIKLA

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber