Asansör Kazaları Nasıl Önlenir?

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

adaSon günlerde asansörlerle ilgili yaşanan kazalar sonucunda meydana gelen can kayıpları herkesi üzüntüye boğmuş durumda. İnsanları metrelerce yüksekliğe taşıyan ve sürekli olarak kullanılan asansörlere bakım yapılmadığı takdirde ya da mevzuata uygun kurulmadığı takdirde ne gibi üzücü olayların yaşanacağı bu kazalarla birlikte bir kez daha görülüyor.

Binaların dış cephelerinin temizliğinde, şantiyelerde ve apartmanlarda kullanılan her asansörün mevzuata uygun olarak yapılması gerekir. Asansör kurulum sürecinde her şey eksiksiz olarak yapılsa bile yılda en az bir kere asansör bakım yaptırılmalı ve asansörde herhangi bir sorunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunlar yapıldığı takdirde asansörler güvenle kullanır.

Eğer bunlar yapılmazsa ciddi olaylar meydana gelir ki bunlardan en yaygın olanı halatların kopmasıdır. Asansör halatları aslında kopacak kadar ince ve kalitesiz değildir. Asansörler motora 4 halat ile bağlanır ve sadece bir halat asansörün ağırlığının 16 katını taşıyacak güçtedir. Bu nedenle halat kopmasından kastedilen halatların motordan çözülmesidir.

Halatların çözülmesi ise metal yorgunluğunun en acı göstergesidir. Ayrıca asansörlerde halat kopması gibi durumlar meydana geldiğinde asansördeki hız sensörlerinin otomatik olarak devreye girmesi gerekir. Ancak maliyeti nedeniyle inşaat firmaları, apartman sahipleri bunları tercih etmemekte. Oysaki hız sensörleri maliyetin yalnızca % 1’ini oluşturur ve herhangi bir tehlike anına asansörü otomatik olarak durdurur.

Asansörde hız sensörü, paraşüt gibi güvenlik önlemleri yoksa eğer bu durumda asansör revizyon işlemi uygulanır. Revizyon işleminde asansörde metal yorgunluğu olan parçalar ve eksik olan parçalar değiştirilir, asansörde arızalı parçalar onarılır. Böylelikle asansör kullanımı daha güvenli hale gelir.

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber