Ağız ve diş sağlığı için yapmamız gerekenler nelerdir?
Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın
Vücudumuzun bekçisi olan dişlerimiz bizi her türlü hastalığa ve olumsuzluklara karşı koruyan mükemmel yapıya sahip bir parçamızdır. Bu yüzdendir ki onlara iyi bakmalı ve korumalıyız. Aradiginhersey.com ailesi olarak sizlere ağız ve dişlerinizin sağlığı hakkında bilgiler sunduk.
Dişlerim neden bu kadar önemli?
Dişleriniz, ağzınızdaki yerlere bağlı olarak şekil ve boyut olarak değişir. Bu farklılıklar dişlerin birçok farklı iş yapmasına izin verir. Dişler çiğnememize ve yiyecekleri sindirmemize yardımcı olur. Konuşmamıza ve farklı sesleri net bir şekilde telaffuz etmemizede yardımcı oluyorlar. Dişler yüzümüzü şekillendirir. Sağlıklı bir gülüş için; dişlerinize mümkün olan en iyi bakımı yapmak gerekmektedir.
Dişlerinizi senede 1 kez muayene ettirin
İnsanların çoğu düzenli olarak fırçalasa da, birçoğu dişlerinin arasını temizlemiyor ve bazı kişilerin düzenli diş muayeneleri yapılmıyor. Günlük rutininizdeki birkaç küçük değişiklik, uzun vadede büyük bir fark yaratabilir. Diş hekiminiz dişlerinizdeki birikintileri kaldırabilir ve daha önce ortaya çıkan diş eti hastalıklarını tedavi edebilir. Ancak günlük diş bakımı size bağlıdır ve asıl silahlar diş fırçası, diş macunu ve diş arası temizliğidir.
Plak nedir?
Plak, dişlerinizde sürekli oluşan ince, yapışkan bir bakteri filmidir.
Plak nasıl çürümeye neden olabilir?
Şeker ve nişasta içeren yiyecekleri yediğinizde, plaktaki bakteriler diş minesine saldıran asitler üretir. Plakların yapışkanlığı, bu asitleri dişlerinizle temas halinde tutar. Sürekli asit krizinden sonra, diş emayesi bir delik veya boşluk oluşturmak üzere parçalanır.
Diş eti hastalıklarını nasıl önleyebilirim?
Diş eti plaklarını ve yiyecek parçalarını dişlerinizden çıkarmak önemlidir, çünkü diş etleriniz iltihaplı, şişmiş olabilir. Dişlerinizde plak bırakırsanız, sadece diş takımı tarafından çıkarılabilen tartarda sertleşebilir. Düzenli randevularınızı sürdürmek önemlidir, böylece dişleriniz ihtiyaç duyuyorsa derinlemesine temizlik yapabilirsiniz.
Aslında, diş eti hastalığına karşı savaşıyorsanız, dişlerinizi düzenli olarak ve iyice temizlemeye devam etmeniz önemlidir. Eğer kanama birkaç gün içinde geçmezse, diş hekiminize danışıp tavsiye alabilirsiniz.
Hangi tip diş fırçası kullanmalıyım?
Diş hekiminiz size uygun bir diş fırçası önerebilir. Bununla birlikte, yetişkinler küçük ila orta boy bir fırça seçmelidir. Bunun yumuşak ila orta, çok tepeli, yuvarlak uçlu naylon kılları veya ‘filamentleri’ içermesi uygundur. Baş, ağzın tüm kısımlarına ulaşacak kadar küçük olmalıdır: özellikle ağzın arkası, ulaşılması güç olabilir. Çocukların ise daha küçük fırçalar kullanması gerekmektedir.
Fırçalama neden önemlidir?
Günde 2 ya da 3 defa diş fırçalama ve temizliği önemlidir. Dişlerdeki zararlı atıklar alınmazsa, birikmeye devam eder, geride kalan yiyecek parçalarıyla beslenir ve diş çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden olur.
Dişlerinizin bakımı ve temizliği için aşağıdaki metodları uygulamanız hem sağlıklı dişlere hemde bembeyaz gülüşlere sahip olmanızı sağlayacaktır.
Unutmayın ki iyi diş sağlığı sizinle başlar. Bu basit ipuçlarını takip ederek ağzınızı temiz ve sağlıklı tutabilirsiniz:
Kaliteli diş macunu kullanarak iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
Yumuşak ila orta, çok tepeli, yuvarlak uçlu naylon kıllara sahip bir diş fırçası kullanın.
Elektrikli bir diş fırçası kullanmayı da tercih edebilirsiniz fakat her ağız ve diş tipine elektrikli fırça uygun olmayabilir.
Dişlerinizi temizlemek için küçük, dairesel hareketler kullanın.
Diş fırçanızı düzenli olarak ve en az 3 ayda bir değiştirin.
Ayrıca diş ipi kullanarak her gün dişlerinizi temizleyin.
Şekerli içecekler ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
Diş hekiminizi belirli aralıklarla düzenli olarak ziyaret edin.