Agorafobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bir tür kaygı bozukluğu olan Agorafobi tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Agorafobiyi yenmenin anahtarı, kaygı semptomlarını kontrol etmeyi öğrenmektir.

Agorafobi

Agorafobi

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Agorafobi, bir tür kaygı bozukluğudur. Agorafobisi olan bir kişi, bildiği veya güvenli olduğunu düşündüğü ortamlardan ayrılmaktan korkar. Şiddetli vakalarda, agorafobisi olan bir kişi, evini tek güvenli ortam olarak görür. Günlerce, aylarca hatta yıllarca evlerinden çıkmaktan kaçınabilir.

Genel olarak, kalabalık halka açık yerlerden (süpermarketler, alışveriş merkezleri, tramvaylar, trenler, uçaklar ve hava alanları gibi) yerler en çok korkulan alanlardır. Bununla birlikte, herhangi bir halka açık yer, park, sessiz bir sokak agorafobiden muzdarip bir kişi için tehdit edici görünebilir. 

Tipik olarak, agorafobi genellikle belirli bir olay, yer veya durumla ilgili hafif bir endişe olarak başlar ve zamanla genelleştirilmiş bir toplum içinde olma korkusuna dönüşür. Akıl sağlığı uzmanları, agorafobinin kökeninin, kaygının fiziksel ve zihinsel duyumlarından ve genellikle panikten ya da kontrolü kaybetmekten ya da kendini utandırmaktan korkmak olduğuna inanır. Agorafobisi olan bir kişi, kaygı veya panik atağı tetikleyeceğinden korktukları için ‘güvensiz’ yerleri ziyaret etmeye isteksizdir. 

Agorafobi belirtileri

Agorafobinin belirti ve bulguları şunları içerebilir: 

  • Güvenli hissettiren bir ortamdan uzak kalmaya tepki olarak kaygı
  • Nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, hızlı kalp atışı, boğulma hissi, mide bulantısı ve aşırı korku veya dehşet duyguları gibi semptomları içeren panik atak
  • Kişinin güvenli ortamından ayrılması gerekiyorsa endişe beklentisi
  • Düşük benlik saygısı ve özgüven kaybı
  • Evi terk etme veya tanıdık çevrelerin ötesine geçme isteksizliği

Agorafobi zamanla gelişmektedir

Agorafobi genellikle stresli bir olayla başlar – örneğin, bir kişi işini kaybeder veya bir ilişkisi biter. Buna bağlı olarak sıkıntılı hissederler ve dış dünyayla temaslarını sınırlarlar (buna ‘kaçınma davranışı’ denir). Zaman geçtikçe, sonunda evlerine kapatılana kadar giderek daha fazla halka açık yeri ‘sınır dışı’ olarak görebilirler. 

Diğer durumlarda, stresli bir yaşam olayı panik atağı tetikler. Panik ataklar çok tatsız olduğu için kişi, birçok durum ve yerden korkulan ve kaçınılana kadar, başka bir atağı tetikleyebileceğini düşündüğü herhangi bir durumdan veya yerden kaçınabilir. 

Agorafobinin komplikasyonları

Tedavi edilmeyen agorafobi, bir kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde azaltabilir. Örneğin: 

  • İş, okul, sosyalleşme, hobiler ve birçok egzersiz türü gibi ev dışındaki aktiviteler erişilemez. 
  • Mali sıkıntı, izolasyon, yalnızlık ve can sıkıntısı, daha büyük sıkıntı duygularına yol açabilir ve depresyon riskini artırabilir.
  • Kişi, korkusunun mantıksız olduğunu kabul edebilir, ancak bu konuda bir şey yapamayacak kadar güçsüz hissedebilir. 
  • Kendilerine kızgın ve sinirli hissedebilirler. 
  • Bu olumsuz duygular benlik saygısına zarar verir ve depresyona, diğer endişe ve korkulara katkıda bulunur.
  • Kişi, sağlıksız yöntemlerle (rahat yeme, uyuşturucu veya alkol gibi) başa çıkmaya çalışabilir ve bu da daha fazla sağlık sorununa neden olabilir veya katkıda bulunabilir.

Agorafobi teşhisi nasıl konulur?

Tanı genellikle kişinin bildirdiği semptomlara dayanır. Bununla birlikte, doktor, semptomların altta yatan bir fiziksel hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için bir dizi tıbbi test yapabilir. Doktor, daha fazla değerlendirme ve tedavi için bir psikolog veya psikiyatriste sevk edilmesini önerebilir.

Agorafobi tedavisi

Agorafobi tedaviye iyi yanıt verir. Doktorunuz veya terapistiniz tarafından önerilen tedavi seçenekleri, koşullarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır, ancak şunları içerebilir: 

  • Antidepresanlar veya anti-anksiyete ilaçları gibi bir ilaç kürü
  • Bilişsel davranış terapisi ve maruz bırakma terapisi
  • Danışmanlık ve konuşma terapisi
  • Gevşeme eğitimi
  • Destek grupları
  • Kendi kendine yardım yöntemlerinde talimat.

Agorafobiyi yönetmek için kendi kendine yardım yöntemleri

Agorafobiyi yenmenin anahtarı, kaygı semptomlarını kontrol etmeyi öğrenmek ve giderek korktuğunuz durumlara girmektir.

Doktorunuz veya terapistiniz tarafından yönlendirilin, ancak genel anlamda kendi kendine yardım önerileri şunları içerir: 

  • Yavaş nefes alın – hiperventilasyon (çok hızlı ve çok sığ nefes alma) panik atak semptomlarını daha da kötüleştirecektir. Nefesinizi bilinçli olarak yavaşlatın. Her inhalasyonda göğsünüzü değil, karnınızı genişletmeye konsantre olun. 
  • Gevşeme tekniklerini kullanın – gevşemeyi öğrenmek meditasyon, derin kas gevşetme veya düzenli egzersiz gibi yöntemleri içerebilir. Sizin için en uygun gevşeme yöntemini veya yöntemlerini bulmak için denemeler yapmanız gerekebilir.
  • Durumunuz hakkında bilgi edinin – agorafobinin üstesinden gelmek, kaygının zihni ve bedeni nasıl etkilediğini anlamayı içerir. 
  • Yaşam tarzınızı değiştirin – kafein, alkol ve bazı ilaçları sınırlamanıza veya bunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz stres kimyasallarını yakar ve kaygı düzeylerini azalttığı bilinmektedir. Daha fazla bilgi ve tavsiye için doktorunuza danışın. 
  • Maruz kalmayı kademeli olarak artırın – bu, korkulan ortamla kontrollü bir şekilde yüzleşmeyi içerir. Bu, kötü bir şey olmayacağını görmenize yardımcı olacaktır. Tipik olarak, önce en az tehdit edici ortamı seçersiniz, güvendiğiniz bir arkadaşınızı veya terapistinizi destek olarak yanınıza alır ve kaygınızı kontrol etmek için yavaş nefes almayı ve öğrendiğiniz diğer başa çıkma yöntemlerini kullanırsınız. Düzenli uygulama ile yer veya durum korkusu hafifleyecektir. Bu teknik aynı zamanda sistematik duyarsızlaştırma olarak da bilinir. Bir ruh sağlığı uzmanının rehberliğine sahip olmak önemlidir.

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber