Kadınlarda androjen eksikliği belirtileri nelerdir?

Kadınlarda androjen eksikliği tartışmalı bir kavramdır. Androjenler, hem erkeklerde hem de kadınlarda büyüme ve üremeye katkıda bulunan hormonlardır. 

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Kadınlarda androjen eksikliği tartışmalı bir kavramdır. Androjenler, hem erkeklerde hem de kadınlarda büyüme ve üremeye katkıda bulunan hormonlardır. Kadınlarda androjen üretimi artan yaşla birlikte azalır. Bir kadın 40 yaşına geldiğinde, androjen seviyeleri 20 yaşındaykenkinin yarısı kadardır. Bazı araştırmacılar, kadınlarda androjen eksikliğinin yorgunluk ve cinsel ilgi kaybı gibi semptomlara neden olabileceğine inanmaktadır. Diğer araştırmacılar, durumun varlığını destekleyecek yeterli kanıt bulunmadığına inanıyor.

Androjenler nedir?

Androjenler hormonlardır. Hormonlar, vücuttaki dokularla iletişim kuran ve birçok farklı değişiklik meydana getiren kimyasal habercilerdir. Androjenler genellikle erkek hormonları olarak düşünülür. Ancak, kadın vücudu da doğal olarak az miktarda androjen üretir. Ortalama olarak erkek vücudunun ürettiği miktarın yaklaşık onda biri ila yirmide biridir. Yumurtalık, adrenal bez, yağ ve cilt hücresiFF kadın vücudunun androjen kaynağını oluşturur. Yumurtalıklar testosteronu kadınlık hormonu östrojene dönüştürür.

Kadınlarda androjen eksikliği belirtileri

Kadınlarda önerilen androjen eksikliği semptomlarından bazıları şunları içerebilir:

  • uyuşukluk (yorgunluk)
  • kas kütlesi ve gücü kaybı
  • Libido kaybı
  • Motivasyon eksikliği
  • düşük refah
  • düşük ruh hali.

Kadınlarda androjen eksikliğinin nedenleri

Kadınlarda androjen eksikliğinin olası nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • yaşlanma – testosteronda (kadınlar tarafından üretilen androjenlerden biri) bir düşüş, doğal olarak geç ergenlik yıllarından itibaren tüm kadınlarda görülür
  • ooferektomi – yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması
  • kimyasal ooferektomi – gonadotropin salgılayan hormon antagonistleri, kemoterapi veya radyoterapi gibi bazı ilaçların neden olduğu yumurtalık yetmezliği
  • oral (tablet formunda) östrojen tedavisi – menopoz semptomlarını yönetmek için kombine oral kontraseptif hap veya östrojen tabletleri. Kombine oral doğum kontrol hapı, androjenlerin yumurtalık üretimini durdurur. Ek olarak, herhangi bir türdeki oral östrojen, testosteron için bağlayıcı proteini artırarak biyolojik eylem için daha az testosteronu kullanılabilir hale getirir.
  • hipotalamik amenore – stres, aşırı kilo kaybı veya aşırı egzersiz gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği üreme çağındaki bir kadında adet dönemlerinin kaybı. Bu, androjenler de dahil olmak üzere hormonların yumurtalık üretimini tekrar düşürür.
  • hiperprolaktinemi – hipofiz hormonu prolaktin aşırı üretimi
  • erken yumurtalık yetmezliği – çeşitli nedenlerle erken menopoz (40 yaşından önce)
  • adrenal yetmezlik – birincil veya ikincil
  • hipopitüitarizm – hipofiz bezinin nadir bir bozukluğu.

Kadınlarda androjen eksikliği teşhisi

Androjen eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, tam bir tıbbi kontrolden geçmeniz önemlidir. Androjen eksikliğinin semptomları, aşağıdakiler gibi diğer birçok durumun semptomlarına benzer:

  • hipotiroidizm (az aktif tiroid)
  • demir eksikliği anemisi
  • Otoimmün rahatsızlığı
  • depresyon.

Doktorunuzun sizi bu durumlar için değerlendirmesi gerekebilir.

Androjen eksikliği için spesifik bir test mevcut değildir. Testosteron seviyeleri için birçok kan ve tükürük testi, kadınlarda mevcut olan düşük seviyeleri ölçerken doğruluktan yoksundur, ancak bazı hassas testosteron testleri artık mevcuttur.

Testosteronun ölçülmesi birçok nedenden dolayı zordur. Örneğin kanda dolaşan miktar, vücut hücrelerinin içindeki aktif miktarı yansıtmaz. Sorunları daha da karmaşık hale getirmek için, bir kadının kan testi sonuçları, testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak değişebilir, çünkü hormon seviyeleri sadece adet döngüsü boyunca değil, her gün dalgalanır.

Tipik olarak, testosteron seviyenizi kontrol ettiriyorsanız, sabahları, testosteron seviyelerinizin en yüksek olduğu zaman kan alınması gerekir. Üreme çağındaki bir kadınsanız, test adet döneminizin başlamasından yaklaşık sekiz ila 20 gün sonra yapılmalıdır.

Kadınlarda androjen eksikliği tedavisi (testosteron tedavisi)

‘Kadınlarda androjen eksikliği’ durumunun varlığı hala tartışıldığı için, Avustralya’da standart bir tedavi yoktur ve kadınlar için lisanslı veya kayıtlı bir tedavi mevcut değildir. Kadınlarda androjen eksikliğine aşina olan çoğu Avustralyalı uzman, günlük uygulama için düşük doz testosteron kremi (yüzde bir) ile tedaviyi önermektedir. Testosteron tedavisinin amacı, erken üreme çağındaki yetişkin bir kadın için testosteron seviyelerini normalin daha yüksek aralığı içindeki seviyelere getirmektir. Testosteron tedavisi ile ilgili bir endişe, erkeklerde kullanılmak üzere tasarlanmış en kolay bulunabilen testosteron ürünlerinin kadın vücudu için çok fazla testosteron içermesidir.

Doktorlar genellikle menopoz sonrası kadınların aynı zamanda östrojen tedavisi görmedikçe testosteron tedavisi görmemelerini tavsiye eder (hâlâ rahmi olan kadınlar da progesteron tedavisi gerektirir). Bununla birlikte, bir klinik deney, östrojen olmadan verilen testosteronun etkili olduğunu gösterdi, ancak yalnızca testosteron tedavisi verilen kadınlarda biraz daha yüksek meme kanseri oranı gösterdi.

Bu alandaki araştırmaların çoğu, menopoza girmiş ve her iki yumurtalığı da alınmış kadınlarda yapılmıştır.

Testosteronun gelişmekte olan bir bebeğe zarar verme ve hamileliğin sonlandırılmasına neden olma riski bulunduğundan, menopoz öncesi kadınlarda testosteron kullanımını inceleyen az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu nedenle, menopoz öncesi kadınlara testosteron ile tedavi ediliyorsa, güvenli doğum kontrolü gereklidir. Bu çok tartışmalı bir alan olmaya devam ediyor.

Kadınlarda testosteron tedavisine ilişkin uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır, bu nedenle uzun vadeli sağlık riskleri ve faydaları bilinmemektedir. Kadınlarda testosteron kullanımına ilişkin en uzun çalışma dört yıla kadar bir süreyi kapsıyordu. İlgili kadınlar menopoz sonrasıydı ve testosterona ek olarak östrojen tedavisi aldı.

Bu çalışmada belirtilen ana yan etkiler (bir testosteron yaması kullanarak), yamaya karşı cilt reaksiyonlarını ve istenmeyen tüy büyümesini içeriyordu. Araştırmaya katılan kadınların yaş grubunda beklenen oran olan dört yıllık süre içinde üç meme kanseri vakası tespit edildi.

Kadınlarda testosteron tedavisinin yan etkileri

Testosteron tedavisini tercih eden kadınların bu konuda bilgili, doğru ve güncel tavsiyeler verebilen, tedavilerini düzgün takip edebilen bir doktora başvurmaları gerekir. Yan etki riskini en aza indirmek için yakın ve düzenli izleme gereklidir. Yan etki riski, tedavi yöntemi, dozaj ve tedavinin uzunluğu gibi birçok faktöre bağlıdır. Kadınlarda çok fazla testosteron tedavisinin bilinen yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • erkeksi fiziksel özellikler – yüzde kıllanma, akne, erkek tipi saçsızlık, kalın ses, klitoral genişleme gibi (bu son ikisi geri döndürülemez). Doz uygun şekilde izlenirse ve üreme çağındaki genç yetişkin kadınlarda testosteron düzeyleri normal aralıkta tutulursa bu özelliklerin gelişmesi pek olası değildir.
  • saldırganlık veya sinirlilik
  • hirsutizm – aşırı kıllanma (testosteron kreminin uygulandığı yerde veya yüz veya vücudun başka bir yerinde).

Kadınlarda testosteron tedavisi uygun olmadığında

Testosteron tedavisi aşağıdaki durumlarda kadınlar için uygun değildir:

  • hamile veya hamile kalmayı planlıyor
  • üreme çağında ve cinsel açıdan aktif, ancak yeterli doğum kontrol önlemleri kullanmıyorlar (testosteron doğmamış bir bebekte ciddi anormalliklerin gelişmesine neden olabilir ve bir kadın testosteron kullanırken hamile kalırsa hamileliğin sonlandırılması tavsiye edilir)
  • emziriyorlar
  • sivilce
  • hirsutizm var (aşırı vücut veya yüz kılı)
  • alopesi (saç dökülmesi)
  • steroide bağımlı kanserler

Aradığın Herşey

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber