Meniere Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Meniere hastalığı, işitme ve denge merkezi olan iç kulağı etkiler. İç kulağa bir saldırı sırasında, kişi vertigo yaşar – kendisinin veya etrafındaki dünyanın hareket ettiği hissi oluşur.

Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Meniere hastalığı, işitme ve denge merkezi olan iç kulağı etkiler. İç kulağa bir saldırı sırasında, kişi vertigo yaşar – kendisinin veya etrafındaki dünyanın hareket ettiği hissi oluşur.

Meniere hastalığı zamanla yavaş yavaş, kademeli bir işitme kaybıyla veya aniden bir vertigo atağıyla gelişebilir. Ataklar 10 dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.

Bir saldırıdan sonra, kişi hafif bir sağırlık yaşayabilir ve ayaklarından emin olamayabilir. Hastalık ilerledikçe vertigo atakları daha az görülür ve sağırlık daha şiddetli hale gelir.

İç kulak – denge ve işitme

İç kulak, sıvı ile dolu bir dizi kanal içerir. Bu kanallar farklı açılardadır. Başınız hareket ettirildiğinde, bu kanalların içindeki sıvının yuvarlanması, beyninize tam olarak ne kadar uzağa, ne kadar hızlı ve hangi yönde hareket ettiğini söyler. Bu kanallardan gelen bilgiler, vestibüler (denge) sinir yoluyla beyne iletilir. Beyniniz başın pozisyonunu biliyorsa, vücudunuzun geri kalanının pozisyonunu da hesaplayabilir.

Koklea, aynı zamanda sıvı ile dolu olan iç kulağınızdaki salyangoz şeklindeki işitme organıdır. Bu sıvı seslere tepki olarak hareket eder. Duyduklarınızı size anlatmak için işitme siniri boyunca beyne mesajlar iletilir. Meniere hastalığı ile ilişkili sıvı birikmesi, işitme sinir uçlarını rahatsız ederek işitme dalgalanmasına ve sonunda kalıcı hasara neden olur.

Meniere hastalığının nedenleri nelerdir?

Meniere hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, semptomlar iç kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, hem denge hem de işitme sinirlerinden beyne giden mesajları keserek bu işlevlerin kontrolünün kaybolmasına neden olur.

Meniere hastalığının belirtileri nedir?

Meniere hastalığının belirtileri şunlardır:

  • net işitme kaybı – veya konuşmayı veya sesin yerini ayırt etme yeteneğinin kaybı
  • denge kaybı (vertigo) – çevre dönüyormuş gibi görünür. Bazı insanlar bir dereceye kadar hareket tutması hissederken, diğerleri kusabilir veya ishal bile yaşayabilir.
  • kulaktaki sesler (kulak çınlaması) – tıslama, kükreme veya çınlama veya seslerin bir kombinasyonu olarak tanımlanır. Kulak çınlaması amansız olabilir veya kaybolabilir. Kulak çınlamasının hacmi de değişkendir ve genellikle bir Meniere saldırısından önce artar.
  • işitme kaybı – genellikle düşük frekanslarda ve seslerde bulanık, net olmayan bir kalite içerir
  • kulak dolgunluğu – kulağın basınç altında olduğu ve patlamaya yakın olduğu hissi
  • gürültüye duyarlılık – bazı sesler kulakları incitebilir, diğer sesler ise sessiz olabilir, ancak belirli bir perdede ağrıya neden olur.

Çoğu zaman, bir veya iki semptom diğerlerinden daha belirgin olacaktır.

Meniere hastalığının teşhisi nasıl konulur?

Meniere hastalığının teşhisi vertigo, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baskı hissini içerir. Meniere hastalığının semptomlarının çoğuna başka koşullar da neden olabilir, bu nedenle durumun teşhisi genellikle önce diğer tıbbi olasılıkların ekarte edilmesini içerir.

Meniere hastalığı için spesifik bir test yoktur, ancak doktorlar, bozukluğu teşhis etmeye yardımcı olmak için bir dizi testi bir arada kullanır. Bunlar şunları içerir:

  • İşitme testleri – işitme kaybının iç kulağınıza özgü olup olmadığını test etmek için. Düşük frekans kaybı Meniere’nin bir göstergesidir.
  • Elektronistagmografi (ENG) – dengeniz stres altındayken istemsiz göz hareketlerini ölçer.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) – akustik nöroma, Arnold-Chiari malformasyonu ve multipl skleroz (MS) gibi Meniere hastalığı ile karıştırılabilecek merkezi sinir sistemi bozukluklarını dışlamak için kullanılabilir.

Meniere hastalığı tedavisi

Meniere hastalığının tedavisi yoktur. Tedavi genellikle semptomları yönetmeye ve atak sayısını önlemeye veya azaltmaya odaklanır. Mümkün olduğunda amaç, işitmeyi korumak ve denge sorunlarını azaltmaktır.

Ameliyatsız seçenekler şunları içerir:

  • ilaç – vertigo, mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmek ve kaygıyı ve sıvı tutulmasını azaltmak için
  • yaşam tarzı değişiklikleri – stres yönetimi, diyet değişiklikleri, özellikle düşük tuzlu diyet ve sigarayı bırakmak
  • basınç nabız cihazları – semptomları tıbbi tedaviye yanıt vermeyen kişiler için basınç birikimini hafifletmeye ve baş dönmesini azaltmaya yardımcı olmak için
  • kimyasal ablasyon – iç kulağın kalan denge (vestibüler) fonksiyonlarını azaltmak veya yok etmek için bir antibiyotik kullanılır, böylece sinyaller artık beyne gönderilmez.

Şiddetli vertigo atakları yaşıyorsanız ve tıbbi tedaviler yardımcı olmuyorsa, ameliyat son çare olarak düşünülebilir. Bu, aşağıdaki prosedürleri içerebilir:

  • iç kulağınızdaki sıvı birikimini değiştirin (endolenfatik kese prosedürleri)
  • iç kulağın denge mekanizmasını bozar (vestibüler sinir bölümü veya vestibüler nörektomi) – bunlar işitme kaybı riski taşıyan, dengenizi geçici olarak bozabilecek ve bir süre rehabilitasyon gerektirebilecek ciddi ameliyatlardır.

Meniere hastalığının yönetimi

Doktorunuz belirtilerinizi yönetmenin yollarını bulmanıza ve Meniere hastalığıyla ilişkili atakların sıklığını ve şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilir. Bazı öneriler şunları içerir:

  • Bir saldırının uyarı işaretlerini tanıyın – başınız döndüğünde hemen oturun veya uzanın.
  • Normal aktivitelere dönmeden önce ataklar sırasında ve sonrasında dinlenin.
  • Ataklar arasında denge sorunları yaşıyorsanız, vücudunuzun ve beyninizin denge bilgisini doğru bir şekilde işleme yeteneğini yeniden kazanmasına yardımcı olacak egzersizler ve aktiviteler yapmaktan faydalanabilirsiniz. Buna vestibüler rehabilitasyon tedavisi denir.
  • Ani hareketler, parlak ışıklar, televizyon izlemek veya okumak gibi semptomlarınızı daha da kötüleştiren tetikleyicilerden kaçının.
  • Dengenizi kaybetmemeye dikkat edin – iyi aydınlatma, düzgün bir yürüme yüzeyi ve baston kullanımı dengeyi korumanıza ve düşmeyi önlemenize yardımcı olabilir.
  • Bir kazaya ve yaralanmaya neden olabileceğinden, sık sık vertigo nöbetleri yaşıyorsanız, araba veya ağır makine kullanmaktan kaçının.
  • İşitme kaybı yaşıyorsanız bir işitme cihazı kullanın.
  • Düzenli yemek yiyin – gün boyunca eşit miktarda yiyecek ve içecek alımı vücut sıvılarınızı düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • Tuz (sodyum) alımınızı azaltın – çok fazla tuz yemek iç kulağınızdaki sıvıyı artırır ve semptomlarınızı daha da kötüleştirir. Yetişkinlerin günde 460 mg ila 920 mg sodyumdan fazlasını yememeleri önerilir (bir çay kaşığı tuzun 2.300 mg sodyum içerdiğini unutmayın). Bununla birlikte, Meniere’li kişilere semptomların şiddetini en aza indirmek için alımlarını daha da azaltmaları tavsiye edilir. Çoğu taze gıdanın tuzu doğal olarak düşüktür, ancak işlenmiş gıdalar genellikle değildir.
  • Kafein ve alkolden kaçının – aşırı miktarda kafein (çay, kahve, çikolata ve kolalı içeceklerde) veya alkol kan damarlarınızı daraltabilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.
  • Sigarayı bırakın – nikotin kullanmaktan kaçınmak semptomlarınızın şiddetini azaltabilir.
  • Bir destek grubuna katılın – durumunuzu birlikte yaşamanıza ve yönetmenize yardımcı olacak anlayış ve bilgiler sunabilir. Doktorunuz bölgenizde bir destek grubu önerebilir.

Unutmayın ki bu rahatsızlık hayatınızda belki birçok soruna neden olabilir ama tedavi yöntemleri ve uygulanacak çözümlerle yaşantınızı sağlıklı şekilde sürdürebilirsiniz.

Aradiginhersey bilgi paylaşım…

evden eve nakliyat - İş Dünyası - Sağlık, Sosyal Medya - Oyun

deneme bonusu veren siteler
Konya Haber